Zaczynając od początku Chlorella (słodkowodny jednokomórkowy glon/alga) występuje na rynku w postaci proszku, tabletek lub w formie suszu. Jest źródłem chlorofilu, białek (ok. 60%), błonnika dzięki któremu jest żywnością o wysokiej wartości detoksykacyjnej. Jednocześnie odżywia i oczyszcza organizm. Chlorella to produkt o setkach wskazań i zalet. A na rynku dostępnych jest pewnie setka produktów o różnej jakości. W procesie produkcji Chlorelii powinno dbać się o zachowanie maksymalnej zawartości substancji czynnych i o to, aby substancje te były jak najlepiej wchłanialne i dostępne dla organizmu. Niezwykle ważne jest też to, żeby wybrać Chlorellę wolną od zanieczyszczeń, toksyn, metali ciężkich – korzystanie z zanieczyszczonego produktu zamiast pomagać w detoksykacji będzie źródłem obciążeń.
Sprawdziłam i polecam Chlorellę firmy Green Ways, nie zawiera żadnych domieszek, jest czysta, bogata w substancje czynne i ma doskonałą absorpcję toksyn.
Wykorzystując unikatową metodę suszenia rozpyłowego (STEAM), podczas którego dochodzi do dezintegracji ściany komórkowej, osiąga się wysoką wchłanialność substancji odżywczych (co najmniej 80%). Chlorella nie powinna zawierać żadnych domieszek i być całkowicie czystym produktem. W procesie produkcji Chlorelli firma Green Ways dba o zachowanie maksymalnej zawartości substancji czynnych, jednocześnie nie dodając żadnych domieszek. Tak powstaje produkt składający się ze słodkowodnej algi Chlorella Pyrenoidosie o lepszej absorpcji toksyn w postaci tabletek.
Substancje unikatowe:
Sporopolenina jest zawarta w środkowej części ściany komórkowej Chlorelli pyrenoidosy. Błonnik chlorelli ma dzięki sporopoleninie całkiem wyjątkowe działanie. Ściany komórkowe nieodwracalnie wiążą ze sobą substancje toksyczne, które są potem wydalane z organizmu drogą naturalną (przez stolec). Dr Liebke zajmował się badaniem oczyszczających zdolności chlorelli u ludzi cierpiących na zatrucia spowodowane przez (amalgamatowe) wypełnienia zębów. Stwierdził pozytywne wyniki. Sporopolenina jest unikatową substancję czyniąca z chlorelli wyjątkowy produkt detoksykacyjny. Świetnie wspiera kierowaną detoksykację Detoksykacja wewnątrz komórkowa wg JOALIS i Oczyszczanie organizmu metodą MUDr. Josefa Jonasa.
Chlorofil w 1940 roku czasopismo chirurgiczne „Journal of Surgery” pisało o 1200 chorych, u których chlorofil przyspieszył gojenie ran. Hemoglobina, barwnik krwi, ma (oprócz głównego elementu żelaza) taką samą strukturę jak chlorofil. Rośliny dzięki chlorofilowi żyją i oddychają, u ludzi dzięki takiej budowie poprawia się obraz krwi, w związku z tym przyspiesza się gojenie ran i wzmacnia naturalną ochronę przed stanami zapalnymi. Poprawia także dotlenienie organizmu, przez co zapobiega powstawaniu środowiska infekcyjnego.
Chlorella jest najbogatszym źródłem chlorofilu na naszej planecie.
Chlorella zawiera aminokwas tryptofan, z którego wytwarza się serotonina, hormon radości i szczęścia. Wraz ze spadkiem wartości serotoniny nadchodzi depresja i zmęczenie. Wieczorem organizm przekształca serotoninę w melatoninę i lepiej zasypiamy.
Chlorellin jest naturalnym antybiotykiem. W czosnku podobnie antybiotycznie działają substancje allicyna i ajoen. Chlorellin przeciwdziała tylko organizmom patogennym, nie uszkadzając mikroflory trawiennej. Dlatego stosując nawet duże dawki Chlorelli pyrenoidosy, można uzyskać przy chorobach zakaźnych także efekt antybiotyczny. Dr Liebke w przypadku infekcji zaleca „terapię szokową”, tzn. 3 x dziennie do 50 tabletek (i kontynuować przez kilka dni). Często udaje się całkowicie powstrzymać infekcję albo co najmniej przyspieszyć powrót do zdrowia.
CGF to czynnik wzrostu wyizolowany z chlorelli przez Dr Fujimaki z Japonii. Jest to najsilniejszy składnik chlorelli. Największe stężenie CGF ma Chlorella pyrenoidosa. CGF ma wyraźne działanie odmładzające i wzmacniające. Działa silnie „probiotycznie”, tzn. zwiększa szybkość wzrostu i jakość życia mikroflory jelit (ale także pochwy). CGF aż czterokrotnie przyspiesza wzrost np. kultury acidofilnej! Probiotyki są ważniejsze niż same biotyki, ponieważ regulują środowisko, w którym żyje mikroflora. Stosując chlorellę, stwarzamy warunki do wzrostu korzystnych kultur bakteryjnych, które chronią nas przed chorobami cywilizacyjnymi, np. przed grzybicami.
Składnik alergizujący:
Feoforbidy (derywat chlorofilu) 12 mg/100 g. Norma wynosi 60 mg/100 g. Chlorella Green Ways zawiera ich najmniejszą ilość. Z tego co wiem, na razie jest jedyną firmą, która podaje ich ilość!
Zalecane spożycie:
Zalecana do spożycia dzienna porcja BIO Chlorelli Green Ways dla dorosłego człowieka to 20 tabletek. Dzieciom powyżej 3 roku życia można dostarczać 10 tabletek dziennie. Przy obciążeniu fizycznym, jak i psychicznym, dzienna dawka może być wyższa.