„Chleb” bananowy bezglutenowy na słodko!

Masz w domu kaszę i dojrzałe banany? Możesz wypróbować prosty i sprawdzony przepis na naturalny, węglowodanowy, bezglutenowy smakołyk.

Przepis powstał w związku z potrzebą przetworzenia dojrzałych bananów. Ja miałam ich dużo, zaczęły się starzeć zbyt szybko. Ilu cukierników tyle przepisów na chlebek bananowy. Mój jest bezglutenowy i „bezjajeczny”. Jeśli unikasz masła, możesz je zastąpić innym tłuszczem np. olejem kokosowym. Jeśli unikasz miodu, możesz użyć daktyli.

Dajcie w komentarzach znać o efektach Waszych modyfikacji.

SKŁADNIKI:

  • 250 g zmielonej na mąkę kaszy gryczanej
  • 65 g masła
  • 85 g miodu lub mniej jeśli nie lubisz słodkiego
  • 4-6 dojrzałych bananów (lub więcej w zależności od wielkości)
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczka sody jak więcej to więcej urośnie
  • łyżeczka octu jabłkowego

*Jeśli ma być kakowy to na tę ilość składników – 2 łyżki kakao. Kakao zagęszcza, można dodać więcej bananów.

*Jeśli ma być cynamonowy – 2 łyżeczki cynamonu.

Wypiek na zdjęciu robiłam z 2 łyżkami kakao i łyżeczką cynamonu. Użyłam kaszy gryczanej niepalonej.

PRZYGOTOWANIE: Wymieszać wszystkie składniki, „zblendować” lub zmiksować, ocet dodać na końcu. Konsystencja powinna być średnio gęstego jogurtu. Jeśli masa jest za gęsta, ciasto wyjdzie suche. Można zwiększyć ilość bananów. Wlać do foremki wyłożonej papierem i piec 50 min w 180 stopniach Celsjusza.

Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *