Chleb bez pszenicy czy żyta, bez glutenu? Czy może być smaczny? Poniżej sprawdzony przepis na chleb z kasz: gryczanej i jaglanej (proso zwyczajne).
Gryka nie zawiera glutenu i jest bogata w składniki odżywcze, natomiast proso zwyczajne, z którego nasion robi się kaszę jaglaną ma właściwości zasadotwórcze w organizmie, jest bogate w składniki odżywcze i również nie zawiera glutenu.
Niektóre opracowania przypisują kaszy jaglanej właściwości rozgrzewające, ale zasady medycyny chińskiej tego nie potwierdzają. Proso ma działanie wychładzające, a gryka jest neutralna.
Przepis na jeden chleb w keksówce 26 cm x 11 cm:
- 1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej
- 1 szklanka kaszy jaglanej
Każdą kaszę oddzielnie zalewasz wodą na 24 h (woda powinna sięgać tylko odrobinę ponad poziom kaszy, nie za dużo, bo nadmiar się odlewa, zalaną kasę należy mieszać kilka – kilkanaście razy, żeby równo rozprowadzić zakwas)
Dodatkowe składniki:
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 szklanki ziaren
Po 24 godzinach odlewasz wodę (może się przydać, jeśli ciasto będzie zbyt suche), blendujesz/miksujesz obie kaszę razem, solisz około 1 łyżeczką soli naturalnej, dodajesz dodatki 1/2 szklanki lub mniej np. słonecznik, siemię, chia, (można również dodać np. płatki owsiane, jęczmienne – uwaga zawierają gluten).
Zmieszane ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, chyba że dodasz dużo składników „wciągających” wodę wówczas może być nieco rzadsze. Jeśli po upieczeniu się zapadnie – było za rzadkie.
Tak przygotowane ciasto przekładasz do keksówki wyścielonej papierem do pieczenia lub posmarowanej tłuszczem.
Odstawiasz na około 12 godzin, chleb powinien odrobinę urosnąć. Można keksówkę od razu zostawić w piekarniku, mniejsze ryzyko, że chleb opadnie.
Pieczesz około 1:15 w temperaturze około 180 st. C.
Smacznego!
Ps. Nasiona dyni zawierają dużo białka, więc nie powinno jej być dużo w chlebie opartym o węglowodany. Na zdjęciu dynia stanowi posypkę na tej części chleba, do której została dodana czarnuszka.